הגרלות מחיר למשתכן – האם הן הוגנות
משבר הדיור מכה בכולנו כבר כמה שנים טובות. העובדה הזו שאין דירות למכירה גרמה לכך כי כל יחידת דיור נמכרת במחירים הזויים אשר זוגות צעירים וגם מבוגרים ומבוססים לא ממש מצליחים לעמוד בהם. הדבר הוביל למציאת פתרון מבריק שהגיע מיוזמתו שלך שר האוצר בממשלה הקודמת – משה כחלון.
הוא הגה את הרעיון של יחידות דיור אשר אלו יימכרו במחירים מוזלים במסגרת פרויקט המכונה מחיר למשתכן. במסגרת התוכנית נרשמים אלו שהם זכאים לדיור במסגרת התוכנית. מדובר בזוגות צעירים שאין להם מקום מגורים, כמו גם אנשים מחוסרי דיור במצבים סוציאליים שונים כמו הורים חד הוריים ועוד.
נכנסים להגרלה
כל מי שנרשם לתוכנית הזו של הגרלות מחיר למשתכן, אמור לבחור את הפרויקט אשר בו הוא מעוניין ועלין הוא מתעניין. ברור כי לכל מגזר כמו גם לכל אוכלוסייה ישנו אזור המגורים המתאים לו. ברור כי לא יעלה על הדעת להושיב משפחה חרדית בדירה הממוקמת במבנה בו מתגוררות משפחות מהמגזר הכללי. כמו כן הפוך. כל מגזר וכל קהילה מעוניינים להתגורר יחד. כל הנרשמים לתוכנית מחיר למשתכן, שמספרם נמדד באלפי נרשמים לכל תוכנית, כאשר חשוב לציין כי מספר הנרשמים מוגבלים לכל פרויקט על מנת שניתן יהיה להשאיר את סיכויי הזכייה גבוהים יחסית עבור כל הנרשמים.
איך זוכים?
הזכייה בהגרלה היא לפי המספרים. כל זוכה מקבל למעשה מספר. ככל שהמספר שלו נמוך יותר, הזוכה יוכל לבחור לעצמו את הדירה הראשונה. ככל שמדובר במספרים רחוקים, על הזוכים יהיה להתפשר ולבחור דירה מתוך המלאי שנשאר.
חשוב לציין כי רבים מתוך הנרשמים לא תמיד מעוניינים בסופו של דבר לממש את הזכייה שלהם. הם כבר רכשו לעצמם בינתיים נכס אחר או שהם החליטו שלא באמת שווה להם לחכות עד שהמבנה ייכנס לתהליכי בנייה ואכלוס. באופן כזה מתקדמים המספרים הרחוקים יותר לקדמת התור והם יכולים גם כן ליהנות מדירה בפרויקט עם תנאי תשלום של מחיר למשתכן למרות שבתחילה הם לא היו בין הזוכים.
האם ההגרלות הוגנות?
בהחלט. על כך אין עוררין. ההגרלות מתקיימות בצורה חוקית והוגנת ואין כל בעיה בדבר.