איך שונים מופעי הקרקס של היום לעומת פעם?
כשהיינו ילדים, קרקס היה נחשב לחוויה יוצאת דופן שהיינו מחכים ללכת אליה, ולא פעם היינו גם מתחננים להורים שייקחו אותנו אליו. היום לעומת זאת, היחס שלנו כלפי המושג 'קרקס' השתנה מאד, ואולי לא רק בשל העובדה שהתבגרנו. אז מה טומנת המילה הזו, ומהן המשמעויות השונות שלה?
זו לא רק תחושת הבטן שלכם
ראשית הרשו לנו להרגיע ולהסביר, כי אלה לא רק אתם שהשתניתם, אלא גם העולם: בעוד שקרקס היה כולל בעלי חיים רבים בעבר, בהם גם כאלה גדולים ומוגשמים ואפילו חלק מסוכנים – הרי שהיום ביותר ויותר קרקסים כבר אין חיות (קראו בהרחבה), ובמדינות מסוימות אפילו נחקקו חוקים האוסרים על שימוש בבעלי חיים לצורך שעשוע בקרקס. אחרי הכל, מדובר כמעט תמיד בהחזקת החיות בשבי בתנאים לא נאותים, ובפעולות אילוף שמסבות לבעלי החיים סבל רב. כך, כיום קרקסים בישראל ובעולם המערבי מורכבים כמעט תמיד מצוות שחקנים אנושי בלבד, המבצעים פעלולי גוף מרהיבים.
אכיפה וביקורת
מלבד העובדה כי מופעי קרקס רחוב אינם כוללים כיום בעלי חיים, ובשל הדרישה ההולכת וגוברת מצוות השחקנים להיות מקצועי ומוכשר בתחום התמחותו לאור הביקור והתחרות, במדינות רבות ישנן תקנות ברורות הנוגעות למיקום שבו מותר לקבוע את הקרקס ביחס לעיר (אם הוא נודד), וכן הכשרות ייחודיות לבעלי המקצוע השונים (אקרובטיקה, ג'אגלינג, פעלולי אש וכדו') וכללי בטיחות ברורים הקבועים במדינות מסוימות אפילו בחוק. אם עד לא מזמן מופעי קרקס היו נעדרי רגולציה ופיקוח, והיה אפשר למצוא בהם תנאי מחיה קשים הן לחיות והן לבני האדם (וגם לילדים קטנים), הרי שהיום השחקנים והפעלולנים בקרקס בוחרים לעשות זאת מרצונם החופשי, והם עוברים הכשרות מקצועיות וייעודיות לכך.