הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור – על איזה צרכים מדובר?
בעלות פרטית היא ערך חשוב וזכות הקרובה מאוד לזכות טבעית של הציבור. הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור זו פעולה שמבצעות רשויות מקומיות או רשויות וגופים מטעם המדינה, על פי סמכות חוקית שהוקנתה להן. מדובר בהעברת הבעלות על המקרקעין, באופן כפוי וללא הסכמה מפורשת של הבעלים.
מטרה ציבורית ראויה
ככלל, הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור היא העברת המקרקעין לתכלית חשובה, דהיינו מטרה ציבורית ראויה. לפני שנציג כמה דוגמאות לצורכי ציבור, הרי שמדובר בצרכים שצריכים להיות מהותיים ועל פי רוב שאין דרך חלופית טובה יותר, לענות על הצורך הזה. המטרה חייבת להיות ציבורית כללית, כלומר לא מופנית לטובה של גוף עסקי או לטובתו של אדם כזה או אחר. אגב, חשוב לציין כי הפקעה מותרת אך ורק על פי עריכת תוכנית מפורטת, שתגדיר מהו הצורך הציבורי שרוצים להשיג.
פיתוח, סלילה, שמורות
הדוגמאות שלהלן יבהירו מהם הצרכים שאליהן מכוונת הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור:
- סלילת כביש או הרחבת דרך קיימת – על פנת לפתח מערכת כבישים, דרכים וצירי תנועה, המדינה והרשויות עשויים להפקיע קרקע לשם כך.
- פיתוח מסילת רכבת, פיתוח תשתיות – פיתוח מסילת רכבת ופיתוח תשתיות בכלל, עשוי לחייב הפקעה של קרקע על פי תכנון מפורט.
- פיתוח פארק לאומי או אתר טבע – הרשויות עשויות לתכנן הקמת שטחים ירוקים, ריאות ירוקות, פארקים לאומיים או אתרי טבע שעומדים לרשות הציבור. בשטחים כאלה, לא תותר בניה פרטית והקרקע תופקע.
חשוב לציין כי מכיוון שהפקעה הינה צעד דרקוני למדי הפוגע בזכות הקניין, נהוג להעניק פיצוי לבעלים. כמו כן, ההפקעה צריכה להוביל ליישום התכלית המוגדרת. במידה ונראה כי יש שיהוי בלתי סביר, בעל המקרקעין עשוי להגיש תביעה לביטול ההפקעה. למידע נוסף רועי בנאי שמאי מקרקעין