הסכם השילומים – כל המידע שאתם חייבים לדעת!

פיצויים מגרמניה

הסכם השילומים הינו הסכם שנחתם בין מדינת ישראל לבין גרמניה בשנת 1952. במסגרת ההסכם גרמניה העבירה סכום של כ- 3 מיליארד מארק גרמני בתור פיצוי על העול הכבד שנפל על מדינת ישראל, שנאלצה לספק פתרון מגורים לכמות עצומה של פליטים יהודים שאיבדו את כל הנכסים שלהם בזמן השואה, בשל פשעי הנאצים. כמו כן, כדאי לדעת כי באותה התקופה נחתם הסכם פיצויים עם ארגונים יהודיים, שקיבלו את הפיצוי בשם העם היהודי. הפיצוי ניתן במטרה לשקם את העם היהודי, שנפגע קשות בשל מעשי הנאצים. הסיבה לשני הסכמי הפיצויים היא העובדה כי מדינת ישראל אינה מייצגת את כלל היהודים שנפגעו בזמן השואה, אלא רק את אזרחי מדינת ישראל. 

הסכם השילומים – פרטים חשובים שכדאי להכיר

חשוב לדעת כי הפיצויים האישיים לניצולי השואה הועברו הן לאזרחי ישראל והן ליהודים שבחרו שלא לעלות לארץ. הסכם השילומים קבע כי גרמניה המערבית תשלם שני שליש מסכום הפיצויים בעוד שגרמניה המזרחית תשלם את השליש הנותר. עם זאת, כדאי לציין כי גרמניה המזרחית בחרה שלא לקחת חלק בהסכם וסרבה לשלם את הסכום שנקבע עבורה. בשנת 1991 לאחר איחוד גרמניה, הועלו מספר סעיפים בהסכם, מאחר וגרמניה המאוחדת ירשה את החובות של גרמניה המזרחית. כדאי לדעת כי הסכם השילומים לא פגע בזכות של אזרחי ישראל לקבל פיצויים ישירים ממשלת גרמניה, עבור הנזק העצום שנגרם להם. פיצויים אלו נועדו כדי לממן את ההוצאות הרפואיות של הניצולים, כפיצוי על הסבל הפיזי והנפשי שנגרם להם. כמו כן, הפיצויים נועדו לפצות על אובדן הזכויות השונות של הניצולים, כגון הזכות ללימודים וכדומה.

הסכם השילומים – מה מעולם לא סיפרו לכם?

לא רבים מודעים לכך, אך בשנת 1975 נכנס לתוקף הסכם הביטוח הסוציאלי לפיצויים לניצולי שואה בין ישראל לגרמניה. מדובר על הסכם שאינו נוגע לפיצויים המגיעים לניצולי השואה בעקבות הסבל הרב שהם עברו או הנזק העצום שנגרם להם, אלא לזכות שלהם לקבל גמלה. חשוב להבין כי ניצולי שואה שעבדו בזמן השהות שלהם בגטו, זכאים לקבל מהביטוח הלאומי הגרמני קצבת זקנה או קצבת שאירים. אומנם מדובר על מאבק ארוך וממושך, אך בסופו של דבר, הביטוח הלאומי הגרמני הכיר בעבודה שהתבצעה בגטו בתור עבודה לכל דבר ועניין. כלומר, כל מי שעבד בגטו בעבודה מרצון (לעומת עבודת כפייה) זכאי לקבל נקודות גמלה, המתבטאות בתשלום של קצבה חודשית. החקיקה החדשה בנושא מעניקה גם לבני הזוג של הניצולים ולצאצאים שלהם, להגיש בשמם את הבקשה לגמלה, במידה והם נפטרו. כמו כן, ניתן להגיש מחדש בקשות שנדחו בעבר.

 

אולי יעניין אותך גם איך מגישים תביעה לפיצויים מגרמניה

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
התחדשות עירונית – ענב נדל”ן
ענב נדל"ן היא חברת נדל"ן אשר זכתה בהמון חוזים בעבר. ענב נדלן היא אחת מחברות הנדל"ן הטובות בישראל. יש לה...
קרא עוד »
אוק 13, 2022
5 טיפים לבחירת מגשי אירוח לאירועים
בלא מעט אירועים יש קייטרינג שבנוי על מגשי אירוח, כשהתחום הזה של מגשי אוכל לאירוח הפך ונעשה הרבה יותר...
קרא עוד »
נוב 24, 2019
שיקום וחידוש מבנים – איך זה עובד?
הזמן עושה את שלו אם נרצה בכך או לא וכל מבנה גם האיכותי והטוב ביותר בסופו של דבר נשחק ומתבלה וככל...
קרא עוד »
דצמ 10, 2020