גילוי המצבה: טקס יום השלושים לפטירתו של המת
אם אתם נמצאים בתהליך של אבל, אתם בוודאי יודעים כי המכה קשה מנשוא, והעצם הצורך במגוון סידורים ומשימות בכול הנוגע לקבורת המת – יכול לייאש. מי שאיבד אדם קרוב לליבו, מנסה בין ההלם והצער להבין כיצד מנהלים את תהליך האבל, הקבורה ובחירת המצבה בצורה יעילה. בכך נוספת אל המשימות שיש לבצע, גם טקס גילוי המצבה.
אבל מה כולל טקס מסוג זה, ומה משמעותו?
גילוי מצבה נוגע לדרך בו תוצג מצבתו של המת, לאחר שהיא הותקנה על קברו בצורה מקצועית. המצבה, אשר מעוצבת על ידי קבלני מצבות בירושלים, כמו גם מקצוענים שעוסקים בעבודות בשיש ואבן – נועדה כדי להנציח את זכרו של הנפטר בזמן שהיא מתארת את שמו, תאריך לידתו, את המוטיבים שאפיינו את חייו, כמו גם את האנשים אותם הוא הותיר מאחור בלכתו.
גילוי מצבה הוא טקס שנערך לאחר 30 ימי אבלות ולאחר שבעת ימי השבעה שבהם יושבים בבית המנוח ומבכים את מותו. בכך מסתכמים 7 ימי שבעה, ועוד 23 ימי המתנה, עד לרגע בו תיחשף המצבה שמנציחה ומסמנת את מקום קבורתו של המת.
מה עושים בימים שעד גילוי המצבה
בשלושים הימים של האבלות, צריכים המתאבלים לשמור על כמה כללים שמציינים את ימי האבל. בימים כאלה אין להתגלח או להסתפר כמו גם לקצוץ ציפורניים. מי שיתרחץ יוכל לעשות זאת רק במים חמים ולא בים או בבריכה. מי שילבש בגדים חדשים (מה שאסור לעשות בימי האבלות) עליו לתת אותם לפני הלבישה אל אדם אחר, כדי שילבש אותם שעה קודם כדי להשמיש את הביגוד.
נוסף לכך, אין ללבוש בגדי שבת, ולא ניתן להינשא בימים אלה. חשוב לדעת כי את הכללים המפורטים אפשר למצוא בקרב עמותות שמסייעות לאבלים לקיים מצוות אבלות, בעוד שעמותות שמבצעות חסד של אמת, יספקו עבור המתאבלים את כלל השירותים הדרושים עבור קבורת המת.
מה יהיה ביום ה30 בגילוי המצבה?
ביום ה30 בו נחשפת המצבה, מגיעים הקרובים לבית הקברות בו נטמן המת. בזמן ההגעה לקבר קוראים תהילים ואומרים את תפילת 'אנא בכוח'. נוסף לכך מזכירים את שם הנפטר בתפילת 'אל מלא רחמים'.
חשוב לדעת כי במידה והיום נופל על יום שבת – מקיימים את החשיפה ביום שישי בבוקר. בזמן החשיפה תתגלה המצבה לעיני הקרובים, תוך שניתן לראות את סוג השיש שנבחר, את העיטור שנוסף לכיתוב, את האלמנטים השונים ושאר פריטים שחשוב היה למשפחה שיהיו במקום. בכך אפשר לקבל מעט נחמה ולראות כיצד מונצח המת בצורה אומנותית ומכובדת.