ממה נגרם אוטיזם?
אוטיזם הינה הפרעה נירולוגית התפתחותית, הכוללת למעשה לא מעט מצבים שונים, אשר מקשרים על האדם לתקשר עם הסביבה, להבין נכון את הקודים החברתיים השונים וכמובן ליצור חברויות או אינטראקציה חברתית. ההפרעה יכולה להגיע בדרגות חומרה שונות, לכן נהוג לציין כי מדובר על הספקטרום האוטיסטי. כיום עדיין לא ברור לחלוטין מה גורם להפרעה, אך ככל הנראה מדובר על מעורבות של מספר גורמים שונים. כמו כן, ישנם מספר תרופות חדשניות בשוק אשר עוזרות בתהליך טיפול באוטיזם. רוב המחקרים תומכים בטענה כי מדובר בין היתר על גורמים גנטיים, אשר אחראים ברמה כזו או אחרת על הופעתה. למשל, אם בתאומים זהים אחד האחרים אובחן כאוטיסט, ישנה סבירות של 60% – 90% כי גם אחיו התאום יסבול מההפרעה. לעומת זאת, הסיכון לסבול מההפרעה כאשר אחד האחים במשפחה אובחן כאוטיסט, עומד על כ- 10% – 3%. לשם טיפול באוטיזם מומלץ לפנות למומחה אשר יוכל לתת ייעוץ מקצועי וממוקד לבעיה.
כל מה שחשוב לדעת לגבי הסיבות להתפתחות הפרעת האוטיזם
כאמור, אין שום ספק כי גורמים גנטיים אחראים בחלקם על היווצרות ההפרעה, אך חשוב לזכור כי הם מסבירים רק כרבע ממקרי האוטיזם בעולם. כ- 5% מהאוטיסטים סובלים מהפרעה כרומוזומלית ו- 5% נוספים סובלים מהפרעה בגן בודד (כמו למשל תסמונת ה- X השביר).
ישנו חשד סביר כי עובר שנחשף לנגיפים מסוימים, כגון נגיף האדמת, יהיה בקבוצת סיכון לסבול מאוטיזם. כמו כן, חשיפת העובר לזיהומים שונים או לתרופות נוגדות פרכוס, מעלה בצורה משמעותית את הסיכון להופעת ההפרעה. בנוסף לכך, ישנו קשר בין גיל ההורים לבין הסיכון לסבול מאוטיזם. ככל שההורים יהיו מבוגרים יותר, כך הסיכון ילך ויגדל. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר על אב מבוגר, אשר מגדיל את הסיכון שהילד שלו יסבול מאוטיזם. כמו כן, ישנו קשר בין מקום המגורים לבין הסיכון לסבול מההפרעה, כאשר מגורים בצמוד לכבישים מרכזיים מגדילים את הסיכון להתפתחות של אוטיזם.
כדאי לדעת כי ישנו קשר סטטיסטי מובהק בין תופעות שונות שמתרחשות בזמן ההיריון, לבין הסיכון לסבול מאוטיזם. למשל, במידה והאם סבלה מתפקוד לקוי של בלוטת התריס בזמן ההיריון, רעלת או סוכרת היריון, או מצבים רפואיים אחרים, ישנו סיכון גבוה יותר להתפתחות של אוטיזם בעובר.
למידע נוסף הכנסו לטוויטר של טלי אנגור.